Sunday, December 6, 2015

ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Α ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1η σκηνή Επιμέλεια: Βασιλική Κονίδα



ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Α΄ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
1η σκηνή στ.437-494: Αυτοπαρουσίαση Μενελάου & άφιξη στην Αίγυπτο.
Δραματική & σκηνοθετική ιδιομορφία θεωρείται ως δεύτερος πρόλογος.
Είσοδος:από δεξιά.
Στ.446:Ο Μενέλαος ιδιοποιείται την αρχηγία της Τρωικής εκστρατείας για να τονίσει τον χαρακτήρα του στρατηγικού άνδρα, του ένδοξου στρατιώτη και να καταστήσει πιο αισθητη την αλλαγή της κατάστασής του.
Στ. 447-448:τονίζεται η δημοκρατικότητα των Ελλήνων, σεβασμός στην ελεύθερη βούληση και την αξιοπρέπεια του ατόμου.
Στ.455-456:είναι αξιοσημείωτο πως και ο Τεύκρος ιδιοποιήθηκε την άλωση της Τροίας. Αυτό δημιουργεί μια ιδιότυπη ειρωνεία ότι όλοι οι ήρωες διεκδικούν ότι χάρη σε αυτούς η Τροία πορθήθηκε.
Στ. 465-466: σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική των προσώπων του δράματος δικαιολογεί την παρουσία του στην Αίγυπτο.
Στ.470: Τραγική ειρωνεία, κεντρίζει το ενδιαφέρον των θεατών, αντίθεση φαίνεσθαι-είναι.
Στ.472: σκηνοθετική οδηγία, τονίζεται η τραγικότητα του ήρωα που από πανίσχυρος βασιλιάς που ήταν ο πόλεμος μετέβαλε την κατάστασή του και τον έκανε να τριγυρνά σε ξένη χώρα με τα ρούχα ενός ζητιάνου, προκαλεί τον οίκτο των θεατών. Ο πόλεμος έχει τραγικές συνέπειες και για νικητές και για ηττημένους. Εντείνεται η εξωτερική δραματικότητα της σκηνής.    
Στ.482:αντίθεση φαίνεσθαι-είναι, τραγική ειωνεία.

Μενέλαος: κομπάζει ότι ο ίδιος πόρθησε την Τροία, ντρέπεται να ρωτήσει σε ποια χώρα βρίσκεται, υπηρηφάνεια και ντροπή γιατί φοράει κουρελιασμένα ρούχα, αναθεματίζει τη γενιά του, εύχεται να μην είχε γεννηθεί.

Στοιχεία τραγικότητας Μενελάου:
-Περπλανιέται εφτά χρόνια στα πέλαγα, χωρίς να μπορεί να φτάσει ποτέ στην πατρίδα του.
-Αυτός ο βασιλιάς της Σπάρτης, ηγέτης της Τρωικής εκστρατείας είναι ένας αξιοθρήνητος ναυαγός, αναγκασμένος να ζητιανέψει τρόφιμα.
-Νομίζει ότι μαζί του έχει φέρει την πραγματική Ελένη και μάλιστα την έκρυψε σε μια σπηλιά όπου έβαλε φρουρούς να τη φυλάνε.

Ομοιότητες κ Διαφορές Μενελάου –Τευκρου:
-Συμμετείχαν στην Πανελλήνια εκστρατεία της Τροίας καθένας ιδιοποιείται την άλωσή της για τον εαυτό του.
-Ο πόλεμος προκάλεσε αλλαγές στις ζωές και των δύο.
-Δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τον Με. τον εμποδίζουν οι άνεμοι και παραδένει εφτά χρόνια στα πέλαγα, ενώ τον Τευ. ο πατέρας του τον έδιωξε γιατί τον θεωρούσε υπεύθυνο για τον θάνατο του Αίανατα.
-Ο Τευ. φτάνει σκόπιμα στην Αίγυπτο για να συμβουλευτεί την Θεονόη ενώ ο Με. φτάνει τυχαία, ναυαγός ρακένδυτος βρίσκεται σε πιο αξιοθρήνητη θέση από τον Τευ.          

No comments:

Post a Comment